ChannelDraw
Gianluca Costantini
Reality

Exhibition at the Bokmässan Book Fair in Göteborg

Den 23 september 2001 fängslades journalisten Dawit Isaak i Eritrea för att han har yttrat sina fria ord. I snart 18 år har han suttit fängslad utan rättegång. Den 19 augusti bjöd Bokmässan med flera organisationer in Dawit Isaak till årets Bokmässa.

Dawit Isaak är den journalist och författare som har suttit längst i fängelse för sina åsikters skull. Han är också den svensk och EU-medborgare som suttit fängslad längst tid utan vare sig åtal eller dom.

En officiell inbjudan skickades den 19 augusti till Dawit Isaak om att medverka på Bokmässan i Göteborg den 26–29 september, genom Sveriges ambassadör i Eritrea, det svenska konsulatet i Asmara och Eritreas ambassad i Stockholm. Avsändare till inbjudan, som även publicerades i Expressen, är Bokmässan, Svenska Författarförbundet, Journalistförbundet, Svenska PEN, Reportrar utan gränser och Expressen.

Det är sedan länge känt att situationen i Eritrea är allvarlig, inte minst utifrån mänskliga rättigheter och yttrandefrihet. År efter år rankas Eritrea bland de sista länderna i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex och Human Rights Watch sänder oroväckande signaler om situationen i landet. Trots fredsavtalet mellan Eritrea och Etiopien som signerades av länderna för drygt ett år sedan, har situationen för Dawit Isaak inte förändrats.

Torsdagen den 26 september kl 15 arrangeras på Bokmässan ett seminarium och manifestation på Globala Torgets scen, i syfte att lyfta fram situationen för Dawit Isaak. Esayas Isaak, Dawit Isaaks bror, Aaron Berhane, Dawit Isaaks tidigare chef, den eritreanska poeten Yirgalem Fisseha Mebrahtu och journalisten och författaren Martin Schibbye, samtalar om vem personen bakom symbolen för yttrandefrihet egentligen är, och hur det politiska läget ser ut i Eritrea. Seminariet introduceras av Frida Edman, Bokmässan, och modereras av Karin Olsson, Expressen.

Som en symbol för berövad frihet installerar även Bokmässan en tom stol som avtäcks efter samtalet. Stolen står reserverad för Dawit Isaak tills den dagen han kan komma till Bokmässan, eller av fri vilja väljer att inte medverka, och placeras bredvid Gui Minhais stol som installerades under Bokmässan 2018. De båda stolarna blir en smärtsam påminnelse om att två svenska medborgare, båda göteborgare, sitter fängslade för sina åsikters skull.

– Genom den officiella inbjudan till Dawit Isaak och att vi inrättar en stol även till honom vill vi manifestera och understryka hur viktigt det är att fortsätta tala om situationen både i Eritrea och Kina. Men vi får inte heller glömma personerna bakom symboliken. Genom att lyssna till personer i Dawit Isaaks närhet kan vi höra hans röst, förstå hans situation och lära av hans arbete och författarskap, säger Frida Edman, ansvarig för Bokmässan.

Dessutom har Bokmässan fått möjlighet att ställa ut den italienska illustratören Gianluca Costantinis illustrationer på fängslade journalister som arresterats i Eritrea, där Dawit Isaak är bland journalisterna.
Läs mer på: https://www.gianlucacostantini.com/2019/06/28/human-rights-in-eritrea

Nyligen släpptes även Martin Schibbyes bok, Jakten på Dawit, som bland annat handlar om hans två resor till Eritrea, om mötet med Dawits cellkamrat och om hur den nya politiska situationen på Afrikas horn kan förändra förutsättningarna för Dawits frisläppande.

Eritrea / Sweden

Reality

Newsletter

saving your data…